Historie

Op 8 december 1946 werd de mannenzangvereniging “Inter Nos” opgericht in Groenlo. Al vaker waren er stemmen opgegaan om een mannenkoor op te richten en de kiem van “Inter Nos” werd gelegd bij de repetities van het kerkkoor van de R.K. Calixtusparochie.

Sommige leden van dit kerkkoor wilden ook niet-religieuze liederen zingen en zo ontstond “Inter Nos”. Tot de oprichters van deze vereniging behoren
lokale beroemdheden zoals Hendrik “Opa” Koenders, Jan Roes, Theo Wissink, Hendrik Wolberink, Wim Konings, Aloys Roes en Jan Reijerink.

 “Opa Koenders”

Het markantste lid in de geschiedenis van “Inter Nos”, Opa Koenders, was vanaf het begin lid. Hij speelde een strategische rol in het reilen en zeilen van de vereniging en zorgde onder meer voor het innen van de contributie. Hij zat vlakbij de tap en het biljart, op weg naar de toiletten, waardoor niemand aan zijn aandacht ontsnapte.

Van de eerste jaren is weinig archiefmateriaal overgebleven, maar zeker is dat het ledenaantal sterk groeide en het koor al snel een begrip was in Groenlo. De wekelijkse repetitie-avonden in het achterzaaltje van het nu niet meer bestaande hotel De Moriaan werden druk bezocht. Op deze avonden werd het nuttige met het aangename verenigd en menig lid kwam pas thuis ‘als de vogeltjes weer zongen’.

Mies Bouwman
Een van de hoogtepunten in de geschiedenis van “Inter Nos” was het televisieoptreden bij Mies Bouwman in het programma “Een van de acht” in 1975. Opa Koenders werd voor het voetlicht geplaatst en zong zijn befaamde lied “De Hampelman”. Nog steeds wordt over dit optreden in Groenlo nagepraat.

Reizen
“Inter Nos” is niet alleen een begrip in Groenlo en omgeving, maar heeft in de loop van haar geschiedenis ook veel reizen gemaakt. Deze reizen voerden o.a. naar Terschelling; Twiste, Dietzenbach, Nienhagen, Arenshausen, Dülmen, Schwarzwald, Trier in Duitsland, Poznan in Polen en Praag in Tsjechië. Ook ontving “Inter Nos” veel koren uit binnen en buitenland. Koren uit Duitsland, Hongarije, Polen, Bulgarije en het voormalig Joegoslavië werden gastvrij onthaald en verbleven in de huizen van de Grolse zangers. Met veel van deze buitenlandse gasten zijn vriendschappen ontstaan die tot op de dag van vandaag nog bloeien.

LP en CD
Bij het 40 jarig jubileum van “Inter Nos” werd er een LP gemaakt: “Jubileum”.
De jubilea werden altijd uitbundig gevierd en het 50-jarig bestaan van het koor in 1996 was daarop geen uitzondering. Er werd een CD “Jubileum 2” gemaakt en er werd een groot concert in de tot concertzaal omgebouwde Calixtuskerk gegeven.

Dweilorkestenfestival
Tevens werd in 1996 bij het 50 jarig bestaan het eerste Dweilorkestenfestival georganiseerd.
Dit festival op Hemelvaartsdag is het grootste culturele festijn in Groenlo. Via de huidige Stichting Organisatie Achterhoeks Dweilorkestenkampioenschap dragen alle leden van “Inter Nos” nog steeds een steentje bij in de organisatie en het werk van het jaarlijks weerkerend muziekfestival. Vanuit het gehele land komen de orkesten naar de oude veste Grol. Een muzikaal festijn, waar duizenden naar toe komen om te genieten van de muziek. Het is letterlijk dweilen met de (bier)kraan open.

Overige activiteiten
De heren van “Inter Nos” zingen niet alleen, maar nemen ook deel aan andere aspecten van het culturele leven in Groenlo. Zoals reeds genoemd werkt men mee aan het Dweilorkestenfestival. Verder werd meegewerkt aan het carnaval, waarvoor “Inter Nos” verscheidene prinsen en adjudanten leverde.

Ook werd vele jaren deelgenomen aan de bloemencorso’s, waarbij de wagens van de vereniging regelmatig in de prijzen vielen.

De stand ‘Wos van Inter Nos’ is op de  jaarlijkse braderie/vestingstadfeesten een niet meer weg te denken fenomeen.
Vele jaren werd het Lolliepopfestival op Koninginnedag medegeorganiseerd en van snacks en drank voorzien.

In het jubileumjaar 2006, bij het 60-jarig bestaan is een zevendaagse concertreis gemaakt naar Polen, hetgeen in muzikaal- en cultureel opzicht een groot succes is geworden.

  Poznan Polen 2005

In 2011 bestond “Inter Nos” 65 jaar en zijn er nieuwe kostuums aangeschaft. Tevens is dat jaar een concertreis gemaakt naar het mekka van de koormuziek Praag.

​In 2016 bestond “Inter Nos” 70 jaar en is er ter gelegenheid van dat jubileumjaar een concertreis gemaakt naar Trier.
​In december van dat jaar heeft “Inter Nos” een bank geschonken aan de inwoners van Groenlo. Deze is geplaatst op de Maliebaan bij de muziekkoepel naast  de lindeboom, die bij het 40 jarig bestaan geschonken is.

“Inter Nos” is een bloeiende vereniging met gemiddeld 65 actieve zangers en is door de vele activiteiten die de vereniging jaarlijks ontplooit niet meer weg te denken uit Groenlo.

 

Nieuws

Lichtmonument Holocaust Groenlo 26 en 27-1-2020

Lees meer..

Keuzenummers Jaarconcert 16-4-2020

Lees meer..
Nieuwsarchief

Agenda